Titel: "Nils - Mass - Natta"

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Natten mot den 25 april kallas här på trakten "Nils - Mass - natta," och de har satt stort värde på värde på den. Det var en gubbe i Uland, som hette Nils Mattsson. Det är en 30 - 40 år sen han dog. Han var torpare i Bäckdalssvedjan, Natten till den 25 apr. satte han ut ett fat med vatten på bron. Frös det is på vattnet den natten, så satte han ingen potatis på torpet utan ackorderade åt sig ett potatisland nere i byn, där det är mindre frostlänt. På så sätt har det där namnet på den där natten uppkommit, och då det fryser då, är folk i allmänhet rädda, att det skall frysa på hösten innan man fått in grödan.