Titel: Gamla märken för åkerbruket.

Meddelare: Hemmansägare Hans Bölenius  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

"Juletö och påskesnö, rutet (ruttet) hö å fruset brö."
"blien (blidväder) i kyndelsmäss är â dålit årsmärke." Man skall läga märke till när det inträffar efter kyndelsmässodagen, att det tre dagar å rad dryper av taken. Från den tiden är det tretton veckor, tills man får så.

Blåser det sunnan, då fastnyet (första nyet i fastan) ingår, är det ett bra årsmärke, men om det blåser från norr, fryser det på hösten.

Så mycket snö, som det ligger på taken på våfferdan, skall det ligga i baklanne (norrsluttningen) i Ersmäss.
Fryser det om "Vallersmässnatt" (Valborgsmäss-) så fryser det om hösten.
"Urban och Beda skall sommaren leda."
Ska dä bli nånting till år, så skall tuppen dricka sig otörstig på kyndelsmässdagen och oxen på mattesmässdagen. D.v.s. att det skall tina eller töa till så mycket vatten i groparna. Förr i tiden var folk mycket rädda för att det skulle regna på sjusovaredagen, för då trodde de, att de skulle regna i sju veckor i streck.