Titel: Att prova utsädeskornet.

Meddelare: Torpare Olof Strömgren  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Lemesjö

För att prova , om korn var dugligt till utsäde, använde man förr i tiden denna metod. Man tog en en liten rå alderklabb (c:a 3 tum tjock och ett kvarter lång) klöv den mitt uti och gröpte ur litet ur varje halva, så att det blev ett par små skålar. I den ena av dessa slog man litet vatten och fyllde den med sädeskorn, varpå man band den andra halvan emot, så att det blev alldeles tätt. Så lät man det ligga på ett varmt ställe några dygn. "Bräste" kornet i alderklabben, så var det alldeles säkert utsäde. Svagt korn kan man nog få att gro i jorden men i alderklabben går det inte till.