Titel: Plägseder vid sådden.

Meddelare: Hemmansägare Johan Nordemark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Häggvik

Det har förr varit allmäm sed, att matmodern alltid skulle så åkern. Jag minnes mycket väl när mamma ställde sig i ordning att så. Hon tvättade sig och bytte om kläder. Det dugde inte att gå till denna förrättning i mer eller mindre smutsiga vardagskläder. Hon tog inte på sig sin allra finaste dräkt utan "halvhelgdagsklädena" d.v.s. de kläder som användes hemma vid gården på söndagarna eller då man i vardagslag for bort till främmande.
Jag hörde inte direkt uttalas meningen med detta, men orsaken torde vara den, att man såg födan, som kommer från Gud, så helig, att såddens viktiga handling skulle ske i vördnad och med värdighet ungefär som då man anammar ordet. Man höll så strängt på detta, att ingen brådska, huru stor den var, fick hindra ombytet av kläderna. Mer än en gång minnes jag, att hon formligen sprang från ladugården för att hinna byta om. I detta samband kan vara värt komma ihåg, att de gamla kallade spannmålen "Gusslån". Detta var icke utmärkande för vår gård utan det var lika överallt på den tiden.