Uppteckning nummer LMV-N979b

Titel: Vid sådden.

Meddelare: Änka Sofia Andersson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Raukasjön

I Grytsjön var det så i min ungdom, att en kvinna alltid skulle förrätta sådden i den ena av gårdarna. Den, som sådde, skulle den dagen vara helgdagsklädd, och de försökte olika dräkter för att se, vad som hade bättre lycka med sig för årsväxten. Ena året sådde hon ena åkern iförd svart tröja, vit kjol, vit halsduk och halvhandskar. Då hon skulle så en annan åker, bytte hon om och tog på svart kjol, vit tröja, vit halsduk och helhandskar. Hon hade uttryckligen sagt, att hon bytte om dräkt för att se, vilken av dem gav bättre lycka för åkern. En min syster, som då hon var barnpiga där talade om detta för mig.