Titel: Medel mot modstjälning av åker.

Meddelare: Hustru Johanna Berglund  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

Då det blivit dålig årsväxt, har de gamla sagt, att åkern varit "modstulen." Detta har de försökt förebygga på våren. Jag såg en gumma i min ungdom, som hade en kvarterslång stump av en björnstrupe (luftstrupen). I den satte hon en tratt och öste utsädeskornet därigenom i säckarna, då de skulle ut och så. Detta gjorde hon flera omgångar med samma sädesmängd, men jag minnes ej huru många. Då man gjort så, skall det ej gå modstjäla åkern, trodde hon. Jag vet om flera stycken, som begagnat samma medel.