Titel: Då åkern är modstulen.

Meddelare: Födorådstagare Johan Erlander  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Ärsta

Det var då jag hade som värst "bägt" (bännigt, ovigt) med bondbestyren. Det såg ut som allt var "förgjort." Då var jag till Åberg i Gårdtjärn i Viksjö. Han påstod bl.a. att åkern med kan bli "modstulen," och han läste i salt, som jag fick att laga med, ifall det skulle behövas. Jag skulle gå ut från mitten av åkerns södra sida och mot norr och strö ut litet av det där saltet hela vägen, så från västra sidan och österut, så att det blev kors över åkern. Då skulle det bli bra, men det där har jag då inte stor tro på.