Titel: "Dans ut slåttanna".

Meddelare: Hemmansägare Olof Daniel Holmgren  År: 1917

Förr i tiden var det vanligt nere i socknen att de skulle "dans ut slåttann", då bärgningsarbetet för året var slut. Man kom sams i byn, var man skulle hålla till. Det var i någon gård, där det fanns en stor loge eller annat lämpligt hus att dansa i. På en söndagsafton samlades ungdomarna dit. De sköt tillsammans så att de fick kaffe. Man tog med sig litet var. Så fanns det ju också för det mesta brännvin, och då skulle det ju vara med sådana gånger. Det blev nu att vara uppe långt utöver natten, dansa och skoja. De äldre brukade också gå dit och roa sig någon stund. Husbondsfolket fick naturligen inte räkna så noga på om tjänstefolket var lite "kurit" (omornade) dagen efter.