Titel: "Gommål öl".

Meddelare: Födorådstagare Johan Magnus Norenius  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Sunnansjö

I början jag var bonde var det allmän sed här i socknen att hålla "gommål öl" sedan allt höet var slaget och inbärgat. Man skulle vänta därmed tills alla grannarna var färdiga, så att alla i byn fick hålla på samma dag. På första söndagen efter slåtterns avslutande bjöd man till sig alla, som varit behjälpliga vid slåttern, och höll kalas för dem. Det var både mat och brännvin, så mycket de ville tära. Vanligtvis dansades också. Även de gamla dansade. Dagen efterkallades "gommålsmåndag". Det var allmän fridag. Då gick man och hälsade på hos varandra och festade. Denna sed förekommer nog än i dag i en del avsides liggande byar. - Längre tillbaka i tiden var det så, att man sparade slåttern allra närmast gården tills denna måndag och tog av den då. Den lilla biten kallades "gommåln". - Det var en faslig tävlan mellan grannarna om vem, som skulle hinna först göra från sig slåttern. De som, först var färdiga, hurrade och väsnades alldeles förfärligt.