Titel: "Sjål - jälle" (skördegille).

Meddelare: Bagare Per Erik Lundberg  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Tängsta

Förr i tiden brukades allmänt att man någon tid efter slutad skörd bjöd hem till sig alla, som deltagit i bärgningsarbetet. Då blev storkalas med både mat och brännvin. deta kallades "själ - jälle". Något liknande förekommer även nu sina gånger i samband med slåtterarbetets avslutande. Man kallar det "slåttankalas". Längre tillbaka kallades motsvarande festliga tillställning "gålmålskalas". Anledningen därtill var denna. den höslåtter, som var belägen på och allra närmast gården, kallades "gålmåln" och avbärgningen av denna sparades till allra sist. sedan man slagit en stund på morgonen, varvid flaskans innehåll icke sparades. Så var man ute i arbeten en liten stund, och så blev det att rasta ett tag igen och förfriska sig. Så pågick det hela dagen. På slutet var man vanligen stupfull varenda en.