Titel: "Gomån"

Meddelare: Änka Sofia Andersson  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Raukasjön

Den nymåne som visar sig först i fettisdagstiden (före eller efter) kallade de gamla här i socknen "gomån" (den goda månen). Första gången man såg den på året, skulle man ta mjöllådan, mjölkstäven eller annat, som man ville ha välsignat, och hålla upp det mot månen. Svärmor talade om detta och berättade även, att det en var en pojke, som inte satte något värde på den där seden, varför han gick ut och visade månen "spjett´n" (penis), men det skulle han inte ha gjort! Han fick så oerhört många barn, att han inte på långa vägar kunde försörja dem alla.