Titel: Vittra och höladorna.

Meddelare: Hemmansägare Anders Hagström  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Sörflärke

Det brukar ofta inträffa vid tjällossningen på våren, att de två nedersta stockarna i ladorna lossnar och rullar ut efter backen. Detta beror därpå, att det tinnar upp fortare i marken utanför ladan än inne i den, där det är kvar liksom en hög, frusen bulle, som tar upp under golvet. När nu golvet, som så ofta är fallet, sticker ut genom väggen under näst nedersta stockvarvet, kommer hela huset att hänga upp sig på golvet, marken kring ladan tinar upp och sjunker, och då trillar stockarna ut. De gamla hade emellertid en annan förklaring på detta. De sade, att ladan stod i vägen för vitra, och därför rev de undan stockarna på detta sätt.