Titel: Do ormkäppen.

Meddelare: Torpare Måns Edman  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Dynäs

I Meja i Ullånger bodde i fars mins tid en båtsman, som hette Hjelte. Far och han hade varit båtsmän tillsammans. En gång sade H. till far min, "Hör du Edman, eftersom vi har varit kamrater, så skall jag lära dig, huru du skall bära dig åt för att du skall få leda kon till oxen när du vill. Jo, när du går ute i marken och får se en orm, skall du ta en käpp och slå ihjäl honom. Förvara den käppen. Då du vill att en ko skall "ti sej" (ta kalv) behöver du bara slå henne i ändan tre slag med käppen, så blir hon åt oxen!"