Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-N982a

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: "Stäkvisla"

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Hemmansägare Jonas Petter Bäckman  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Klimpen

För att korna skulle stanna med kalven hade de förr i tiden en sak, som hette "stäkvisla", de som var "fabelaktiga" förstås. En gammal gumma i Fetja, som är död för länge sen, talade om för mig, huru man skall skaffa sig en sådan. En torsdagskväll i nedan går man till en al. Då man börjar närma sig trädet, vänder man sig om och går baklänges fram. På norra sidan alen fattar man en gren bakom ryggen och skär lös den med en kniv, som man håller i vänstra handen. man bör försöka skära lös grenen med ett enda snitt, ty om man skär två eller flera gånger, kan det falla ner spånor, och då måste man hämta upp dessa - fortfarande utan att vända sig om och förvara dem jämte själva grenen.
Så går man från trädet och hem bärande grenen på ryggen hela tiden. Så har man då lyckligt och väl fått sig en "stäkvisel". Då nu denna skall komma till användning. för man den tre varv runt sin kropp motsols, och sedan lägger man den över baken på kon, så att tvenne grenar eller en "kvisl" ligger på varsin sida om "sprickan". Sedan får oxen (tjuren) göra sitt, och det behöver inte göras om, då man haft "stäkvisla" med ska man tro! *)

*) Men allra sist skulle man slå tre lindriga slag med kvisla over korset på kon. Kvista skulle ha sin plats ovanför ladugårdsdörren. En ny måste anskaffas för varje år.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:V_1916-1917. Uppteckningsnr: 982


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


SJUKHUS SJUKHUS

ARKEOLOGI GRAV GRAVFÄLT ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING

BERG HAV

Båt

Tornspira

Lanternglas