Titel: Utdrag ur: På en storbondes gård i mitten av 1800-talet

Meddelare: Förmånstagare Per Olofsson  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Blåsjön

............. Då en ko kalvat, lagade hon alltid i ordning en "drickesbytta" åt kon. Det var dricksvatten, salt, sådor och en kaka kornbröd. Den gjorde hon i ordning inne i köket, men innan hon bar ut den, kastade hon ett eldkol i byttan och korsade i den med en kniv.Även detta var mot "de underjordiska", så att de inte skulle slippa till att tillfoga kon något ont genom drickat. På alla kärl, som hörde mjölkhanteringen till, var ett kors inskuret och ett sådant var också skuret genom bottnen på ostkaren, så att det blev kors på ostarna. Kors gjorde hon också på smöret i "dallan" (plural av dall = bytta med lock) samt i imjölet i mjölkistorna i häbberet. Vintertiden hade man inte mycket mjölk men däremot på sommaren. Sommarsparet brukade gå upp till så där en 16 "vå-åg" smör och lika mycket ost dessutom mesost. ("Våg": norskt vikt motsvarande 2 lisspund eller 17 kg.)......

Uppteckningen gjord under två dagar 9 och 10 Augusti 1917.