Titel: Kon kalvar på julkväll.

Meddelare: Änka Stina Tomasson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Röberget

Då jag var lillflicka, Tjänade jag "Olles Brita Lisa" i Lövnäs. Hon var då änka. Brita var från Grytsjön av gammel "kuckelsläkte" där. Ena julkvällen fick vi så måttligt rligt, matmor och jag. En ko blev kalvsjuk på aftonen. Då blev det för oss två att stänga in oss i fähuset och inte öppna dörren, förrän allt var klart. Klockan var omkring 4 på morgonen innan vi fick komma ut. Redan på kvällen hade kon kalvat, men det var inte nog med det. Hon skulle "bli go" (fri från efterbörden) innan vi fick öppna dörren. Detta var för att intet "ont" skulle komma in och skada kon.

Så satte hon mig att mjölka kon, men detta skulle ej göras i stävan utan i mjölkbyttan direkt, för att man skulle få lägga locket på genast, så att intet "ont" skulle komma från luften i mjölken. Långt förut hade matmor sagt till mig att lägga dyngkasen så, att det blev en djup grop i mitten. Vartill detta skulle duga, visste jag inte då, men nu fick jag reda på det. Jag hade lagt igen den där gropen på sista tiden och kasen hade frusit ihop till is. Nu måste jag på själva julmorgonen ta en yxa och hugga upp en djup grop i kasen. Så tog matmor själv efterbörde och grävde ned den där. Jag var inte betrodd göra det. Det skulle väl läsas nånting över den, kan jag tro.