Titel: Mot ormbett

Meddelare: Hemmansägare Johan Edblom  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Västergidsjö

Man skär ut med kniven en fyrkantig jordtorva ungefär ett kvarter i fyrkant. I södra kanten av den sätter man en pinne, så att man vet, huru den legat. Så bär man hem torvan, lägger den i en panna med litet kallt vatten och låter det koka upp. Sedan lägger man torven så het som möjligt på ormbettet och låter den ligga på 15 à 20 min. Då har den dragit åt sig allt giftet.
Nu skall man bära den tillbaka på dess plats och lägga ner den i sitt rätta läge. Vattnet, som den kokat i, skall också slås ned där. Torvan bör helst tagas, där det är lerjord.

Samma uppt. Även under rubrik;II.Näringarna. B.Boskapsskötseln. f.)Kreaturens sjukdomar och deras botande.1.)Medelst läkemedel.