Titel: Vid kreaturslösning.

Meddelare: Hustru Anna Katarina Häggblad  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Djuptjärn

Det är 42 år sedan. Jag tjänade då hos en bonde i Kantsjö. Kvällen före den dag, då vi skulle lösa ut kreaturen på våren, tog gubben i gården in skällorna och hängde upp dem på stolpkroken, sedan han först stoppat i dem hö och halm. Då vi på morgonen skulle ut med korna, sade han till mig, att jag behövde inte gå in i ladugården, utan han skulle släppa ut korna själv, och jag skulle stå ute och passa på dem. Han tog så skällorna och gick in i fähuset. Som det dröjde länge, innan några kor kom ut, gick jag och tittade i dörren. Srax innanför denna hade han gjort upp en liten eld, som korna skulle må gå över, och så syntes han vara mycket ivrigt sysselsatt med en ko, men vad han gjorde, kunde jag ej se. De har brukat ha sådana där konster för sig, för att korna ute på betet skulle vara skyddade mot "de osynlige" och annat farligt.