Titel: "Sval - kol."

Meddelare: Hustru Märta Isaksson  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Visåsen

Det var has "momma", medan hon hade något att bestämma om hemma. På vårarna var alla i huset ålagda att bära kniv på sig beständigt, för då man fick se den allra första svalan första gången, skulle man stanna precis på den plats, där man stod och ta upp kniven och skäta runt vänstra foten motsols tre varv, så att man skar igenom grässvålen. Sen skulle man ta upp torven försiktigt, och så ta något av jorden inunder, ty den innehöll "svalkol." Såg man något svart i jorden, var man alldeles säker, att det var svalkol, men om man ingenting såg, trodde man ändå, att det fanns där. Sedan skulle man lägga torven tillbaka försiktigt. Dessa "svalkol" skulle man så blanda i "fämaten" (salt och sådor) och ge kreaturen på morgonen den dag, man släppte ut dem första gången på våren. De skulle då gå hem ordentligt under sommaren, och man kunde bestämma klockslaget. Gav man "fämaten" t.ex. kl. 7 på morgonen, skulle de gå hem kl. 7 på kvällen hela sommaren.