Titel: Kvicksilver i dörrstocken.

Meddelare: Orgeltrampare Anders Arnström  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

I dörrstocken till sommarladugårdarna brukade de förr i tiden alltid borra in kvicksilver. detta var för att intet "ont" skulle slippa in i ladugården och skada korna. T.o.m. min mor var såp "mefull," men ändock fick hon ha stora grodor inne i ladsugården, och de sög mjölken ur korna för henne. Tänk, att hon då tog ett av de där stora asen och bar henne en hel fjärdingsväg bort, men innan morgonen var grodspektaklet tillbaka i ladugården. Hon ville inte göra någon skada på grodan, för det har varit den tron, att det skulle vara något övernaturligt med sådana där djur.