Titel: Blodigt lintyg vid kreaturslösning.

Meddelare: Gästgivare G. Häggblad  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Lemesjö

Min mor hade i sin ungdom tjänat hos en hemmansäg. i Kantsjö. Då de skulle till att släppa ut kreaturen på vårarna, gick gammelgubben i gården alltid först in i fähuset och stängde dörren efter sig. Sedan han varit en stund där inne, fick de släppa ut kreaturen, men inte förr. Mor fick slutligen reda på, vad han gjorde. Med det lintyg, som matmodern i gården hade på sig, då hon fick sitt första, strök han varje ko "ansjönsch" i längdriktningen. Plagget var icke tvättat utan fullt med blod. Detta förfarande skulle skydda korna mot allt ont under sommaren, trodde gubben.

Ålder omkr. 60-år