Titel: "Trögge" oxen.

Meddelare: Hemmansägare Nils Anton Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

Men si, jag har då varit med och sett på, då de "trögge" en oxe! Det var, då jag var barn. Far köpte ena hösten en oxe, och han skulle prompt fara hem, dit han var ifrån Vi höll rakt inte på att kunna behålla honom, vi barnen, som skulle jäta boskapen hemma på inägorna. Men då tog mor och gick efter en käling här i byn, som vi kallade "To-Anna-Lisa", att hon skulle "trögge" oxen. Anna-Lisa kom. Hon satte en kokpanna med litet vatten i över eld och lät det bli ljumt och då rörde hon i några nävar kakmjöl och en näve koksalt i pannan. Då det var färdigt gick hon ut och sparkade mot stenar ute på gården, tills hon fann en, som kändes vara jordfast. På den satte hon pannan. Så ledde hon oxen tre varv motsols omkring denna sten och lät honom slutligen äta ur pannan, där denna stod på stenen. Men tänk, att oxen sedan inte brydde sig om att försöka fara sin väg!