Titel: Trolldom mot björn

Meddelare: Gästgivare Per Eriksson  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Östergraninge

Min farfars far hette Grels Hindriksson och bodde här i byn. Han hade en lappkvinna till jätare en sommar. En dag hände det, att björnen rev en ko för henne. Då hon kom hem på kvällen, hade hon klätt ut sig på något besynnerligt vis och gått ut på backen. Dar hade hon rullat sig och ritat figurer i sanden och pratat en hop på lapska, som de inte förstod. Då hon slutat med detta, var hon alldeles sjöblöt av svett. Då hade hon sagt, att så länge det fanns något kvar av hennes eller husbondens ben, skulle björnen aldrig riva ett enda kreatur på den skogen. Hon hade trollat. Set har icke heller inträffat varpå det beror, men i skogarna å hemmanen runt omkring har björnen tidtals huserat mycket. Farfar hade själv sett på hennes trollceremonier, men han var bara lillpojk.