Titel: Borttrollade björnar.

Meddelare: Nils Erik Söderqvist  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgård

I början jag minnes, var det mycket björn och den tog kreatur alldeles vettlöst på skogarna. Då legde bönderna en lapp, som brukade vara på Västanå och jäta. Han hette Nils Olsson-Lalla men kallades bara Lapp-Nisse i dagliga talet. Han åtog sig att "göra bort björn." Bönderna följde honom på sina skogar och han dröp några droppar brännvin i granrötterna här och var. Märkvärdigt nog blev det slut på björnens härjningar efter detta, och Nils hade lovat, att på 50 år åtminstone skulle de slippa att björnen rev boskap. Jag såg Lapp-Nisse flera gånger, då jag var barn.