Titel: "Spådd - björn

Meddelare: Landstingsman Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

Det var någon gång på 1830-talet. Sockenlappen Jon Jonsson och torparen Jon Nilsson Skidsta satt på gästgivaregården och söp. Så blev de ovänner och Jon Nilsson tog och klådde upp "lappen." Då hotades denne och sade, att detta skulle han nog ha betalt för. Dagen därefter rev björnen en ko för Jon Nilsson, och man hade inte på länge sett en björn här på trakterna. Alla människor i trakten var genast på det klara med att detta var en "spådd-björn" d.v.s. att "lappen" hade trollat den på Jon Nilssons ko. Någon förvitade lappen för tilltaget att skaffa hit den där björnen. Då svarade han: "Men så skall ni istället slippa se till någon björn på minst 50 år." Man har inte heller sett till detta skadedjur här sedan dess. De gamla trodde fullt och fast Jon Jonsson förvist björnen från trakten.