Titel: Ridande björn.

Meddelare: Änka Maria Kristina Westlund  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Nyland

Min farfar hade en märr, som en dag kom springandes hem från skogen med en björn på ryggen. Han hade hoppat up på manken på henne och huggit sig fast med klorna.. Märren sprang i vilt sken in i stallporten. Där var det så lågt, att björnen tog emot ovanför och kastades av. I fallet tog han med sig ett stort stycke ur manken, men han fick bråttom att ge sig till skogs. Märren levde igenom och kalldes sedan "Manklösmära". De måste ha en dyna över manken åt henne, då de körde, för köttet växte aldrig igen, men nog läktes såret.