Titel: Sista björnen.

Meddelare: Hemmansägare Nils Nilsson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Kubbe

Sita björnen här i Anundsjö blev skjutet på vintern 1867. Det var en "rivbjörn" av värsta sorten. Sommaren 1866 for han här mellan byarna och rev kor det fortaste han hann. Somliga dagar rev han på flera skogar. Han varr en riktig landsplåga. En gång kom en ko till Ol Ersson här i byn hespringande. Ur henne hade hann rivit juvret, så att de måste slakta henne. Samtidigt hade han kastat två kalvar ned i en tjärn. Då sjöarna började frysa på hösten, gick han ned sig på svagisen på Ramsjön. Då han kom i land, var han så ursinnig, att han slog en båt i spillror. Sedan de fått ihjäl honom, tog Jonke Östlund i Vattgården honom på en släde och körde honom från by till by och från socken till socken och förevisade honom för 25 öre person. Men då han kom till Sollefteå, hade björnen blivit så sur och luktade så illa, att polisen tog av honom den, och ändå fick han böta på köpet.