Titel: Fäbodlifvet.

Meddelare: P.E Edholm

Socken/stad: Bjärtrå

Sedan man med grannarne öfverenskommit om en viss dag till flyttningen till fäbodarne, så är man redan i den arla morgonstunden den bestämda dagen i rörelse i hemmen för att företaga flyttningen, "buförningen sker dels genom klöfjande, dels genom skjutsande af någon gårdens karl, bopigan ("bostintan") medföljer då med kreaturen., vid framkomsten stannar den manliga individen den dagen för att ordna om ett och annat i fähuset och bostugan, samt tillreda ved åt bopigan, sedan kreaturen, anländt lemmnas de för dagen åt sig själva i skogen deromkring, emedan bopigan med tillhjälp af karlarne skall ställa i ordning i fähuset o.s.v. och derefter sedan skall hon se till och rengöra de kärl och andra husgeråd som har kvarlemnats sedan ett föregående vistande derstädes, derefter fortgår om morgnarna, äfven om kvällarne sedan kreaturen hemkommit från skogen, deras skötsel och mjölkning, om dagarna sysselsätter sig bopigan med göromål, såvida hon ej går till hemmet, för att i vissa fall förrätta något arbete, ofta kommer någon eller några från hemmet och kommer någon karl så brukarr han ofta få åter förse bopigan med någon ved, om den förut tillredda hafva tagit slut, bopigorna böra ej gå och "gäta" (valla) kreaturen, som det är brukligt i öfre delarne af Ångermanland. Då två eller tre vekor hafva förflutit i fäbodarna sedan flyttningen skedd, då komma byns ungdom dit, ja äfven komma de ifrån andra byar, för att der företaga danss och lekar m.fl. nöjen, de flesta äro inbjudna af fäbodpigorna, då skall hon förpläga de inbjudna med det bästa hon äger och förmår, denna dag kallas för "storhälg", något senare bruka äfven pigornas matmödrar och äfven andra kvinnor blifva inbjudna till fäbodarne, en och annan gång blifva deras män äfven inbjudna, detta är en efterskörd av Storhälgen.

Uppt. plats samt datum saknas.