Titel: Fäbosystemet.

Meddelare: P.E Edholm

Socken/stad: Bjärtrå

Huru långt tillbaka i tiden fäbodsystemet har varit i denna socken, kan ej sägas, en del torde nog vara från urminnes tider, enligt upplysning vid skogsdelning emellan Strinne byar och Inholm år 1779. af fäbodarne i fjärdingen hade varit sedan urminnes tider, och Nässoms by synes haft fäbodar omkring 1650, äfven då möjligen något tiotal år senare synes Sundsla by haft fäbodar, i slutet af 1600 och i början af 1700-talet synes Fröstland, Geresta, Stafre och Köja hafva anlagt sina fäbodarr, på dåvarande socken allmänningen Kungsgården hade fäbodar redan 1656, och Österstrinne by anlade sina fäbodar, enligt af byemännen gjord ansökan hos Häradsrätten, hvilken ansökan dem beviljades den 17 september 1815, när de öfriga fäbodarna anlades finns ej några upplysningar om. De byar som nu anlita fäbodarne äro Berg, Nyböle, Sundsta, Allsta, Westerstrinne, Nässom, Hjelta och Fröstland.

Uppt. plats samt datum saknas.