Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-N1130

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Öga mot öga med björnen.

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Födorådstagare Hans Edström  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Dala

Det var en faster till min far. Hon gick en dag och jätade korna i skogen. Så fick hon höra något prassla alldeles i närheten. Då hon såg upp, satt det en björnhona uppe i en stor asp och fällde ned löv åt sina två ungar, som satt nedanför och åt. Då björnhonan fick se kvinnan, klättrade hon ned och rusade emot henne. Kvinnan hade intet att försvara sig med, men hon tog av sig sin rödrutiga halsduk och slog med den mot björnen. Djuret tycktes bli förbryllad och inte våga sig närmare inpå. Lyckligtvis hade ungarna ätit sig nöjda på lövet och stultade iväg ner genom berget, och då gav sig modern iväg efter dem utan att ha gjort människan någon skada.

En annan gång gick samma gammelfaster från bodarna en dag på hösten. De flyttade förövrigt hem för sommaren. Efter dem skulle en karl komma och klövja sommarsparet. De fick höra att det bullrade strax bakom dem. De trodde, att det var klövjehästen och steg åt var sin sida för att han skulle slippa förbi. Men då de tittade sig om blev de något häpna. Det var en stor björn som de öppnade för! Han fortsatte mellan dem som så skulle vara och i förbifarten nosade han på gammelfasters kind, och hon kände så tydligt huru fuktig och kall han var om nosen.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:IV_1915. Uppteckningsnr: 1130


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


FEST MÄNNISKOR

KVINNA MAN

BONDGÅRD BOSTADSHUS

Kniv

Slädnät

Teckning