Titel: Flyttade fäbodar.

Meddelare: Födorådstagare Johan Erik Hägglöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Getingstabodum

Det äre en plats här norr på skogen, som kallas "Gamm-fäboen", emdan där förr i tiden varit fäbodar. Så var fallet i början av 1800-talet, men där var så "oknytt", att de måste överge platsen och flytta bodarna på ett annat ställe. De hörde alltid "de underjordiske" rusta där, helst sedan solen gått ned. En lördagskväll hade några pojkar från byn farit dit, för att hälsa på flickorna. De stojade rätt mycket, som det är vanligt sådana gånger. De underjordiske gjorde likadant ute - likasom härmade efter dem. En av opjkarna gick då ut och svor åt de osynlige och bad dem bara ge sig iväg. Så fort han kom tillbaka in i stugan, kom det en stor oxe ner genom skorstenen och jagade ut dem allesamman. En faster till mig hade varit med om detta, har det berättats.