Titel: "Bohelgen."

Meddelare: Folkskolelärare Sven Löfgren  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Graningebruk, Ledinge

Andra söndagen man är i bodarna, brukart ungdomen från byn kvällen förut samlas till bodarna till "bohelg." Långt frampå natten roar man sig med dans och lekar. Ej sällan räcker det hela natten. Om man skall ligga något bäddas "syskonbädd" på många ställen. Det är klart att man skall "ligga ilag". Någon sömn blir förstås inte av. Man blir trakterad med "bomat": smör, ost, "sling in" eller kesfil, sötost, mes-gröt och kams. På senare tider har man vid dessa helger börjat göra "pinn-kams:" I varje kams lägges en träpinne, som man skrivit ett pojk- eller flicknamn på. Man skall bli gift med den, vars namn man hittat i sin kams. Att fira bohelg har brukats sedan ålder, men pinn-kamsen är en nyare uppfinning.