Titel: "Offersten" vid fäbodvägen

Meddelare: Födorådstagare Jonas Andersson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Norrflärke

Våra fäbodar ligger 3.5 mil till fjälls. Efter den vägen Brattsjölia, är en sten, som är ett par meter hög. Uppe på är den jämn och fin. Den stenen kallas "Offerstenen". Då man gått förbi den, skall man nämligen ha offrat åt den genom att kasta upp en liten sten på den. Om den inte blivit fråntagen dessa offer, så skall där finnas småsten i lassvis. Så var det fallet, då jag höll på gå till bodarna. Jag kommer inte ihåg, att jag hört talas om, vartill detta offrande skulle duga.

Komplettering av n:r. 2455.
Numera offrar man riskvistar på den där stenen. Då jag för några år sedan gick vägen fram, låg det säkert ett par hästlass ris uppe på stenen, och ändock syntes man någon gång ha bränt upp riset på stenen. Det lär ska vara synnerligen viktigt, att "fjällpigorna" (fäbod-) offrar åt stenen, då de far till bodarna med boskapen, men alla som går vägen fram brukar offra.