Titel: Överlistad björn

Meddelare: Födorådstagare Hans Edström  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Dala

Far min var från Ytterlännäs. Han var född 1810. I hans barndom fanns det björn där på skogarna. En september kväll skulle han följa sin mor till skogen och söka efter korna. Det var redan mörkt, som det ju tidigt blir den årstiden. De fann också mycket riktigt korna, men de hade lagt sig. I detsamma fick de höra det välkända knakande av en björn ej långt på sidan. Då lade sig farmor bredvid skällkon och höll omkring skällan, så att björnen ej skulle höra den, ifall kon rörde på sig. Vinden låg väl väl så att björnen inte kunde känna vädret av korna. Alltnog han gick förbi. Då en god stund gått, så att de kände sig säkra, körde de upp korna och for hem med dem. Men pappa sade att det var spännande ögonblick, då de låg och lyssnade efter björnen. Han var så rädd, att han hade haft lust krypa under kjolarna på gumman, för han var bara lillpojken.