Titel: "Fårlete" o klippning.

Meddelare: Hemmansägare Nils Edholm  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Så fort det blir bete på skogen, slåpper alla i byn ut sina får på "vidda" på skogen. Var fårägare har sitt fårmärke, utskuret i fårets öron. Dessa märken är uråldriga för varje gård. Varje fårägare har sin skälltacka. En gång på sommaren skall fåren samlas hem för att klippas. På en bestämd dag, som man förut samsats om, skickar varje fårägare i trakten en person ut att leta efter fåren. Innan de ger sig iväg, kommer de överens om en plats, där de skall mötas alla, som ej hittat några får. Den som hittar en fårskock, fraktar hem den till en by och ger sig sedan ut på ny letning. Det är den ordningen, att ingen letare får gå hem förrän alla skälltackorna har kommit tillrätta. Vanligen brukar fårletningen räcka en tre dagar. De hopsamlade fåren instänges allesammans i en sommarladugård, och dit samlas kvinnor från alla gårdarna och klipper fåren.

Det är bruk, att folket i den by, dit fåren hopsamlats, bjuder fårklipparna från andra byar på mat och kaffe. På samma sätt går letningen till på hösten, då fåren skall samlas hem före att sättas in för vintern. Hela socknen är uppdelad i fårletarområden på det sättet, att alla sådana byar, vilkas får bruka komma ihop ute i skogarna, hjälpas åt att leta rätt på dem.

Skallgång och "fårlete."
Angående dessa gäller i allt detsamma som är antecknat från Vibyggerå. (Se n:r. 38 och 39!)