Titel: "Gå ärmen".

Meddelare: Födorådstagare Jonas Andersson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Norrflärke

Då en ko eller häst kommit bort ute i skogen på sommaren fär ägaren uppbåda byn att "gå ärmen" (gå skall) efter djuret. Varje gård skickar då genast iväg en person till "ärmen". Nu går man ända tills man finner djuret eller tills man anser allt hopp ute att finna. Anträffas djuret levande och ej är mycket skadat eller sjukt, att detta ej går för sig, slaktar man det och bär hem hud och kött. Anträffar man djuret dött och det ej legat allt för länge, flår man det och bär hem huden. Då ett större djur (häst eller nöt) omkommer eller måste nödslaktas bidraga byamännen till skadans täckande efter vissa bestämda grunder.

Anm. "Gå ärmen" = gå armen. Uttrycket kommer sig därav att deltagarne ordnar sig till en kedja eller "ärm"
L.Jn.