Titel: "Knapp-Nisch".

Meddelare: Födorådstagare Karl Jonas Lindberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Risbäck, Lillånäset

"Knapp-Nisch" i Ormsjön hade hos sin granne Israel Sjöberg lånat ett pund mjöl, men han gick inte hem med det strax, utan gubbarna satte sig att supa utefter kvällen, och då passade Sjöbergs hustru på och stal mjölet. Nu hade sjöbergs haft två oxar borta i skogen två veckor. Då så Nisch märkte, huru det gått med hans mjöl, sade han: "Nog fan ska oxa få bläkt (sopa) av sig mjölet, innan ni får fast dem". - Det blev alldeles omöjligt fånga in djuren. De var vilda som älgar.
Slutligen sålde han dem till min far för 15 kr. stycket. Han försökte skjuta dem, men det syntes som ingen kkula bet på dem. Han fick inte ut en enda bloddroppe på dem, förrän Abram Jonsson i Bredsele laddat bössan åt honom. Då blödde oxarna, då han sköt på dem. Men han fick fara och jaga dem i flera veckor och skjuta upp ett helt skålpund krut, innan han fick ihjäl dem. Då var de så genomskjutna, att det inte gick ta ut ett kängbottenpar ur huden, utan att det var hål på det, och den ene oxen hade 15 kulor i blodrummet.

- "Knapp-Nisch" var en jävla karl, som stal och gjorde alla de spratt. 39 gånger vart han stämd, men alla gångerna redde han sig, och inför rätten uppträdde han sturskt. En gång sade domaren till honom: "Ni har en förfärlig mun". N. svarade: "Ja, men då jag är hemma, har jag skeden därefter". En annan gång blev domaren otålig och knackade i bordet åt honom. Då sade han: Ja trodd dä skull gå ätte lag å int ätte slag.
Anm.
Meddelaren tror uppenbarligen, att ovanstående historia är till punkt och pricka sann.