Titel: Flyttad ladugård.

Meddelare: Hustru Anna Katarina Sundelin  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

Det är väl bortåt en hundra år sedan. I en gård här i Solberg hade de då mycken otur med kreaturen, och det var beständigt oroligt i fähuset. På morgnarna fann man ofta alla korna lössläppta. Då man såg efter, var alla bindslen hela och halsklovarna hopknäppta. Det inträffade t.o.m. att två och två kor var "hopbjäst" med varandra. Ingel Pålsson i Sveje gillade dem att flytta ladugården, ty denne stod mitt över vitras bostad i underjorden, så att det rann piss ner på deras bord. de lydde honom och flyttade ladugården. Det berättas, att de gjort så på flera ställen förr i tiden.