Titel: Ladugårdsskrock.

Meddelare: Hustru Anna Johanna Berglund  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

Det var en gumma här i byn, som hade mycket "fuffel" för sig med kreaturen. Skällorna satte hon på kreaturen på natten mot långfredag och tog av dem natten mot mikaelidag. (Mikaeliafton) Då hade hon från skogen tagit hem en rönn med rötterna. Den rönnen klöv hon från roten och upp mot toppen, dock inte helt och hållet utan så att den satt ihop en smula. Dessa rönnhalvor satte hon på var sin sida om ladugårdsdörren, så att det blev en båge över dörren. Den aftonen sopade hon alla rummen i vinterbyggningen, ty på kvällen skulle folket flytta in dit från sommarstugan. de soporna tog hon vara på och delade dem i lika många delar, som det var kor i ladugården. Så tog hon det yttersta av grangrenarna, så att det blev med tre ändskott tre sådana "kråkfötter" för varje ko. Dessa tregrenar tog hon i en sopskyffel jämte en av soplotterna och kastade över vänstra axeln i båset till en ko och sa: "Ät nu!" Så gjorde hon för varje ko. Detta skulle vara för att korna skulle bli matfriska under vintern. Den där gumman dog för omkr. 35 år sedan. Men det är nog flera, som haft de där bestämda dagarna för skällornas påsättande och avtagande.