Titel: Ge korna julkväll.

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Det brukas nog än på sina ställen, att man skall gå i ladugården och ge kreaturen "smaka julkväll." Man tar med sig av alla brödsorter, som ligger framme på bordet. Detta skall göras, sedan man ätit julkväll. Då skall man se efter, om korna står eller ligger. Står de, skall de bli"stanna" i åkern till sommaren, men om de ligger, skall också säden i åkern bli nerlagd av hagel eller regn. Ligger korna åt ett och samma håll, skall det bli likadant med åkern, men ligger de huller om bulleer, - somliga på höger sida och somliga på vänster,- skall åkern bli "strulig å hopvreen."