Titel: Boskapens julkväll.

Meddelare: Bagare Per Erik Lundberg  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Tängsta

Ännu på senare tid har det varit vanligt att boskapen på julkväll skall hava haft något inifrån (köket) på julkväll, så att de skall ha vetat, att det var jul. Förr användes icke havra åt hästarna, och då fick de istället korn på julkväll. Man har haft den föreställningen, att boskapen skall kunna tänka och förstå nästan lika bra som folk. Själv brukar jag alltid ge hästen en kaka bröd på julkväll, ty jag betraktar honom som en arbetskamrat, som bör få litet extra förplägning då jag själv har kalas.