Titel: Tillägg till n:r. 917

Meddelare: Arrendator Axel Olof Edfors  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Ankarvattnet

Att skrapa grytan tillkom eljest de ringare i huset såsom barnen, vallpojken eller fattighjon. På julkvällen skulle ingen behöva känna sig sämre än de andra. Att helt enkelt diska ur grytan gick ej för sig. Det var "gusslån" (korn, mjöl) i grötresterna i grytan och intet sådant fick förfaras. Detta var anledningen till, att man hjälptes åt med grytan. Var det så litet kvar i grytan, att det inte räcka åt alla, så ställde man bredvid grytan en tallrik med gröt, så att alla skulle äta något litet vid grytan ändå. Härunder överlade man huruvida gröten var bra eller ej, så att den dugde eller icke.