Titel: Hästen "tröggas".

Meddelare: Ella Olsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Min farfars far hade en häst "nolan ätter lappmärka", som "otryggade" förfärligt. Han skulle jämt norrut. Då hade de hem "n' Ol Nischn" från Fors (en känd klokgubbe.) Han hade då satt en gryta mitt på köksgolvet och i den lagt några nycklar,( om det var sju eller tre, minde ej farmor) samt vidare något salt och mjöl. Han hade därefter ledd in hästen och fört den omkring grytan. I vilken riktning och huru många gånger mindes ej farmor, men hon trodde att det var "ansjöles". Sedan hade han låtit hästen äta ur grytan samt viskat några ord i hans öra. Efter den betan "vorte häst'n trögge".