Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-N1158

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Gjorde nya hovar på hästarna.

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Hemmansägare Nils Teolin Göransson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs

På 1880-talet tjänade jag hos J. Sjöberg i Laxbäcken. (Denne var på sin tid den förnämsta affärsmannen med hästar i södra Lappmarken. Upptecknaren har på andra trakter hört honom beskrivas som djurplågare och skojare. Meddelaren har emellertid endast gott att säga om honom både som djurskötare och husbonde). Han hade ett sätt att få nya hovar att växa fram, då de gamla var skadade. Han gjorde av läder en säck för var fot på hästen.
Så kokade han samman råg, talg, salt och vatten, så att det blev en ganska stadig gröt. Denna slog han i de där säckarna och drog dem så på hästfötterna. Massan skulle vara så varm, som djuret mökligen kunde tåla, och då den blivit kall, var det att tömma den i en gryta och värma upp den och så på med den igen. Rätt snart började ny hov hastigt växa fram uppifrån och nedåt och skjuta undan den gamla hoven, som man i mån av behov klippte av framtill. Efter ett par månaders behandling var den gamla hoven helt och hållet borta och en ny, felfri istället framväxt.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:V_1916-1917. Uppteckningsnr: 1158


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer
VÄG TRAFIKMÄRKE

Skola

Korg

Vävprov

Träföremål