Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-N2579

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Gröten hjälpte.

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Hustru Anna Lisa Bylund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Bredbyn

En bror till mig, som är svåger till Nils Svensson i Norrböle, har talat om det här för mig. Nils hade fått sin häst ofärdig. Foten hade kommit ur led, fast det begrep inte Nils. Det svällde och syntes vara ont värre. Nils försökte med ala knekel, som kunde tänkas, men det hjälpte inte. Då kom han rent ut i förtvivlan, så att han måste söka tröst i "gussola". En lång stund hade han suttit och läst så andäktikt ur bibeln.

Så reste han sig och sade: "Ja men gröt'n, som har hjälpt meg så många gånger förut. Ska han inte kunna hjälpe meg nu å". Så kokade han en gröt, lade mycket av den i ett skynke och band om den ofärdiga foten på hästen. Hästen kände ingenting av den heta gröten alldeles strax, men då det bränt igenom svullnaden, blev det annat av. Han slog och levde om sig, så att Nils måste ut ur stallet. Gröten stänkte runt omkring väggarna och trasorna slängde kring benen på hästen. Men detta hade det goda med sig, att foten kom i led igen och hästen blev bra. Nols Svensson är död för länge sedan.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VIII_1917. Uppteckningsnr: 2579


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


KÄLLARE BONDGÅRD BOSTADSHUS

LADUGÅRD UTHUS

HÄRBRE UTHUS

Teckning

Stövel,par

Skolplansch