Titel: Vidskepligheter, skrock, m.m

Meddelare: P. Edholm

Socken/stad: Bjärtrå

Efter en handskrigt från 1820 - 1830, som har funnits i Bålsjö, äfven efter andra källor må antecknas.
Om häst får fång. 1/2 stop efterlack (något som blir vid brännvinsbränning), skulle hällas uti ett kärl. och skall sedan taga ett lintyg, som hafts af en hustru då hon haft sin månads rening. Detta skall tvättas uti efterlacket, och sedan skall man taga detta och hällas uti en butelj, och då skall man taga några saltkorn och lägga deri, sedan skall man sätta gapträ i munnen på hästen, och hälla i honom utur buteljen, eftersom han sväljer, och derefter skall man köra med honom så att han blir svettig.

Meddelare och upptecknare P. Edholm. Uppteckningsplats, datum, åldersuppgift saknas.