Titel: En vitteko.

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

"Hans Pers Stina" i Marsliden berättade att de i Hornsjön en gång förr i tiden kommit över en "vitterko" och fått behålla den. Det lärde vara ett utomordentligt bra ko, det. Det var mormor till Stina, som hade kommit över den genom att kasta kniven över den. Hon var så tillvida märkvärdig, att hon hade sex spenar. Men det var det felet på den, att hon var så svår att sparkas, då hon skulle mjölka. Detta trodde Stina berodde därpå, att vittra mjölkar sina kor från vänster sida. Stinas hemmakor härstammade från den där kon, sade hon, "å dä va n' falit bra ko". - Bra säkert var det en förrymd ko, de fått tag på.