Uppteckning nummer LMV-N1051a

Titel: Lapparnas gamla hundar.

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

Det var då pappa var dräng hos Jon Andersson i Klimpen d.v.s. omkring 1844. En lapp, som hette Anders Snor vidtalade honom att han på vintern skulle då och då se om hans häbberg, som var beläget en mil väst om byn i Bältom. Omkring tre veckor, sedan lapparna flyttat från trakten, for pappa en dag bort till lappvistet i Bälom. Till sin stora förvåning fick han höra en hund skälla inne i kåtan. Då han såg efter, var där en hund bunden, och bredvid denne stod en gryta, som det väl hade varit mat i .

Djuret var så ytterligt utsvulten, att pappa delvis måste bära det hem. Han trodde, att lapparna hade glömt kvar hunden, varför han tog den med till gårds och hade den om vintern och tills lapparna kom om våren. Men inte ville "Snor Antes" veta av hunden. Pappa frågade dem, varför de lämnat hunden på detta sätt. Jo, han var så gammal, så att han inte längre orkade följa med, och därför hade de bundit honom, givit honom ett ordentligt mål mat i grytan och så lämnat honom att självdö. Pappa framhöll, att detta var ett grymt djurplågeri. De skulle ha slagit ihjäl honom, Då svarade "Snor Ante": Inte kan vi väl göra så me n' gammal renhun'! Dä vore ju som tell å mörd en annan tjänar".

Lappen befattade sig inte alls med hunden utan ansåg honom som död. Pappa slog sedan ihjäl hunden. - Att förfara så med gamla hundar har visst varit vanligt bland lapparna förr. En vinter i mitt minne kom det till oss i Stornäs en ytterst utmärglad lapphund. Även den hade varit bunden men hade lyckats bita av remme. De tog vara på den och hade den till våren, då lapparna kom, men ingen av dessa ville vidkännas den. En del lappar påstod sig med säkerhet känna igen hunden och uppgav, vem som ägde den, men denne nekade härtill.