Titel: Hos trollkarlen för fiskelycka.

Meddelare: Fiskare Per Vilhelm Dahlbäck  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

I min ungdom var det mycket tal om att de tog fiskelyckan från varandra. Någon här i hamnen trodde sig ha fått sin redskap förstörd varför han for till Jonke i Gene i Nätra. Jonke hade i brännvinet sett, att en person i hamnen, som var ofärdig i ena handen rådde för att det var dåligt med hans fiskelycka. Så gav han fiskaren en liten flaska, vars innehåll han skulle hälla ut i nothugget första gången som han efter detta hade noten i sjön. Jag var själv med honom, då han gjorde detta, och han tyckte sig själv förmärka, att det blev bättre med fisket sedan, men det var nog bara inbillning.