Titel: Fiske o jaktmedel fr. kyrkogården.

Meddelare: Orgeltrampare Anders Arnström  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Det var en backstugusittare här på Vallen som hette lundström. Det är omkr. 30 år sedan han dog. Han hade en särdeles god tur med fiske, särdeles metning. Vid alla tider och i alla vatten fick han fisk, då andra blev utan. Detta troddes komma sig därav att han tagit dödmull och folkfett från kyrkogården. Det säges att han hade en liten skinnpåse, fylld med dödmull hängande vid metkroken och det där fettet strök han väl på kroken. Huru med den saken var, vet jag bara efter hörsägen, men en ovanlig fiskelycka hade han. Det är säkert. Så var det en torpare från Stensöden, som hette Jonas Sjögren. Han var alldeles ovanligt skicklig att gillra räv, Hans lycka skulle också bero på något liknande. Han skulle efter vad de berättar ha tagit en människohand från kyrkogården och hade de med sig på sina fångstfärder. Han dog 1883.